Amerikanske donuts

Så, hvem har ikke hørt om disse  herlige  frityrstekte bakverkene ( og tilsvarende usunne), Donkin´ Donuts og Krispy Kreme, eller sett disse på amerikanske filmer?

Vel, det hadde i hvert fall jeg første gang jeg kom over Krispy Kreme cafèen på Paddington Station i London, og for å si det sånn så var jeg ikke vanskelig å be når det kom til å prøvesmake.  Forventningene ble innfridd, donuten jeg prøvde var like søt, myk og herlig som jeg trodde de skulle være.  Skulle bare ønske at jeg klarte å smake på mer enn èn variant av gangen, for det finnes jo så mange. For eksempel med vaniljefyll, sjokoladefyll, sitronfyll og for ikke å snakke om den med karamellfyll! Regner med at du skjønner poenget nå?
Selvfølgelig kan man få kjøpt noen få varianter her i Norge også, men jeg har per i dag ikke kommet over noen jeg synes er like gode. Så hva gjør man? Jo, man lager sine egne!!

Her kommer oppskriften:

4,7 dl melk 
115 gr smør
135 gr sukker
1 ts salt
1 pk tørrgjær
4 egg (pisket sammen)
900 gr hvetemel
1/4 ts  revet muskatnøtt eller kardemomme ( smak og behag)


Kok opp melk i en kjele , trekk av platen og tilsett smør, salt og 1 ts av sukkeret. Rør til smøret har smeltet og la det så avkjøle seg.


Når melkeblandingen har kommet under 37C (lunken, viktig at den ikke er mer enn dette eller så ødlegges gjæren) så blandes det med resten av sukkeret, gjær, egg, muskatnøtt/kardemomme og halvparten av melet til en jevn røre. 
Når du har fått røren jevn og klumpefri tilsettes resten av melet. Deigen skal nå eltes i minimum 5 minutter. Deien skal være ganske klissete.


Heves på et lunt sted i 1 – 1,5 time.


Når deigen har hevet til i hvert fall dobbel størrelse kjevles den ut til ca 1 cm tykkelse (gjerne i 2 omganger) og så bruker man enten en donut kutter slik som dette eller så kan du bare bruke en stor kopp og en eplekjærneutsikker. Jeg prøvde først å bruke en smultring utsikker men jeg synes det ble feil dimensjoner. Donuten skal være kraftigere enn det smultringene er!


Donuten skal nå heves på nytt i 30 – 45 minuter

Mens de heves kan du jo lage sjokoladeglasuren jeg brukte på mine ( den er virkelig å anbefale!)
Du trenger da:


75 gr smør
260 gr melis
1,5 ts vanilje essens
115 gr melkesjokolade  
4 – 6 ss varmt vann


Smøret smeltes i kjele, ta så kjelen av platen og ha i hakket sjokolade. Rør til sjokoladen har smeltet. Pisk inn melis og vanilje essens.  Glasuren er nå ganske hard, så ha i en ss varmt vann av gangen til ønsket konsistens.  Nå kan kjelen settes tilbake på platen med laveste tempratur.


Når donuten har hevet i 30 – 45 minutter skal de frityrstekes i olje uten noen fremtredene smak ( f. eks solsikkeolje) på 185C. En bra metode for å sjekke om oljen er varm nok er å bruke en tørr tresleiv i oljen. Dersom det bruser er den varm nok.  Som alltid ved frityrsteking så må man være forsiktig! Fyll aldri kjelen / frityrgryten mer enn halvfull med olje og ha alltid et lokk som passe til kjelen tilgjengelig! Dersom det begynner å ryke gråhvitt av oljen så fjern den straks av platen og skru ned varmen! Og snu aldri ryggen til når du friterer mat!


Donutsen stekes 1-2 minutter på hver side, legges så på tørkepapir til den er litt avkjølt så dyppes den ene siden ned i den lunkne sjokoladglasuren.


Og så når alle er ferdig stekt og glasert så er det bare å sette seg ned med kaffekoppe og nyte resultatet.  Donuts er best når de er ferske! 

Dette innlegget ble publisert i Baking, Mat, Oppskrifter og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Amerikanske donuts

  1. Tilbaketråkk: Highlights fra ukens utfordring – søt gjærbakst

  2. Tilbaketråkk: DONUTS -

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s