Racletteaften

 For en tid tilbake hadde vi en raclette aften, og etter min mening så er dette den mest sosiale middagen man kan servere. Gjestene lager jo omtrent maten selv! Som vertinne så er det jo selvfølgelig en del forberedelse som må til, men når den jobben er gjort så er det bare å sette seg ned å slappe av sammen med gjestene.

Tradisjonelt sett er Raclette  (opprinnelse Frankrike og Sveits) servert med kokte småpoteter, syltede agurker, løk og tørket kjøtt. I nyere tid så har det kommet flere typer raclette jern på markedet og da som regel med stekemuligheter på toppen av jernet. Noe som gir så mange flere muligheter til tilbehør.
Her kan alt fra biff til pølser stekes.

Her kommer noen forslag til hva som kan serveres :

Marinert oksekjøtt, svinekjøtt og kyllingfilet – her trenger du ikke de møreste kjøttstykke så lenge det får ligge en stund i marinaden. Jeg pleier å bruke mørbrad fra okse og ytrefilet fra svin.
Som regel pleier jeg å skjære kjøttet i passende biter / strimler for å korte ned på steketiden.

Kjøttet legges på varmt raclette jern og snus ofte for å unngå unnødvendig stekeos.

Som tilbehør er det jo bare fantasien som setter grenser, men vi har noen favoritter som går igjen her.

Forvellet blomkål og broccoli ( forveller dette for å korte ned på steketiden)
Minimais
Paprika
Rødløk
Ferske sjampinjonger i skiver
Vårløk
Cherrytomater
Finhakket hvitløk
Kokte mandel eller cherie poteter

Fløte – brukes til å lage saus, potetgrateng eller sjampinjongstuing i porsjonsjernene. Jeg har alltid oppi litt soyasaus, pepper og finhakket hvitløk.

Sammenpisket egg – hva med å lage en liten omelett?  Det smaker jo så herlig med tomat og smeltet ost på toppen mens du venter på at  kjøttet skal steke ferdig.

Men, så må man ikke glemme det viktigste: Osten!
Jeg vil anbefale alle å prøve den orginale Racletteosten i hvert fall en gang. Det har en kraftig lukt, men en himmelsk smak og konsistens når den smeltes.
Andre ostetyper som er gode til raclette bruk er Port Salut, revet Cheddar, Norvegia, Jarlsberg, Gräddost og Sveitserost.

Og hvorfor ikke avslutte måltidet med en like sosial dessert?  Sjokoladefondue med masse herlig frisk frukt.

Bôn Appetit!

 

 

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Kveldsmat, Middag, Oppskrifter, Saus og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s