Ostesufflè med cheddar

Ostesufflè er en rett jeg har vokst opp med, dette av den enkle grunn at det er min mors favoritt.  Den smaker helt herlig og smelter på tungen! Server med salat, rundstykker ( f eks DISSE) og godt smør.

Til 4 -6 porsjoner

Du trenger:

3 ss smør

6 ss hvetemel

ca 6 dl melk

10 egg

ca 400 gr revet ost + 50 gr til å strø over før steking.

 

Begynn med å lage den hvite sausen. Smelt smør i en kjele

Rør inn melet og spe med melk. Ca 1 dl av gangen.

Rør godt mellom hver gang du tilsetter melk for å unngå klumper i sausen.

Med litt tålmodighet og litt røring så får du en fin klumpefri saus:)

La sausen stå på lav temperatur mens osten rives. Jeg har brukt vanlig norsk cheddar og engelsk chedder.

Rør inn litt og litt av osten. Smak til med salt og hvit pepper.

Pass på at osten smelter helt, hvis ikke så vil blir ikke suffléen så luftig.

Når all osten er smeltet trekkes kjelen av platen for å avkjøle sausen litt. Mens den avkjøles skilles eggplommene og hvitten.

Så skal eggeplomene røres inn i sausen, det er viktig at sausen ikke er for varm. Da vil plommene koagulere og du vil få biter med kokt eggeplomme i sausen.

Rør godt.

Helt til sausen er jevn og fin.

Så skal eggehvitene piskes stive.

Helt til den holder fasongen når du tar ut vispen.

Så skal eggehvitene blandes med sausen. For at sufflèen skal bli luftig så må man beholde mest av luften i eggehvitene. Dette gjør man ved å tilsette eggehvitten i flere omganger. Først 1/3 av eggehviten i sausen som «løftes» inn – ikke røres.

Så helles dette over i bollen med resten av eggehvitten hvor prosessen gjentas.

Når du har fått en jevn røre helles det over i en ildfast form. Tradisjonelt brukes egne sufflèformer som er smale og høye, men jeg har her brukt en vanlig lasagneform. Strø med resten av osten.

Ikke fyll for mye i formen da den hever seg veldig. Jeg måtte bruke en ekstra form til denne oppskriften.

Stekes på 150 grader i ca 40 minutter.

 

Husk at sufflèer synker fort sammen når den tas ut av ovnen.  Derfor ordtaken: Gjestene venter på sufflèn og ikke omvendt😉

Server!

Bon Appètit

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsmat, Mat, Middag, Oppskrifter og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s