Sjokoladekake med «Strawberry Swiss Meringue Buttercream»

Dette er en herlig frisk kake, men har allikevel litt fylde fra den saftige sjokoladekaken og kremen. På grunn av smørinnholdet i kremen så er det viktig at den har romtemperatur ved servering. Ta den derfor ut av kjøleskap minst 2 timer før den skal serveres og alle smaken kommer til sin fulle rett! 

 Sjokoladekake

180 gr mel

270 gr sukker

60 gr bakekakao

6 gr natron (1 1/4 ts)

5 gr bakepulver (1 1/4 ts)

75 ml olje ( uten fremtredene smak f. eks solsikke eller raps)

1,4 dl kulturmelk

1 dl sterk varm kaffe ( røren blander seg bedre dersom kaffen er varm)

2 egg, pisket lett sammen

1 ss vanilje essens eller ekstrakt

Fremgangsmåte:

Klargjør 3 små springformer (15 cm) enten med bakepapir eller smør og kakaodryss

Sikt alt det tørre i bolle til kjøkkenmaskin, så tilsettes resten av ingrediensene.

Bruk K-vispen  (den flate) og rør på medium styrke i 2 minutter.

Fordel røren likt i de 3 formene og stek i forvamet ovn på 175 grader i ca 35 minutter, bruk stekenål for å kontrollere at kaken er ferdig.

La kakene avkjøles i formen i 20 minutter før de hvelves ut på en rist. La de så avkjøles helt før du deler hver av de i 2 og fyller med kremen.

 Swiss Meringue Buttercream med jordbær

150 gr eggehvite ( ca 5 store egg)

250 gr sukker

350 gr usaltet smør i terninger på 2×2 cm (romtemperert, men ikke mykt)

ca 2 dl jorbærpurè laget frossen jordbær ( ikke tilsatt sukker).

2 ts vanilje essen eller ekstrakt.

1 knivsodd salt ( dette bare for å fremheve de andre smakene)

Begynn med å lage jordbærpure, dersom du bruker frossne jorbær så er det bare å ha de i blender eller hurtighakke til en glatt og fin røre. Den vil være ganske fast i konsistensen, men det gjør ingenting.

Pisk så eggehvite og sukker i en metall eller glassbolle* over en kjele med småkokende vann (bruk gjerne handmikser), til alt sukkeret er smeltet og eggehvitene er varme ( ca 65,5 grader dersom du bruker sukkertermometer).

Så skal piskingen fortsette i en kjøkkenmaskin helt til eggehvitene er  helt avkjølt (viktig!) dvs ca 10 -12 minutter. Til dette brukes ballongvispen som følger med de fleste maskiner.

Så skal smøret** tilsettes, bytt da til «K-vispen» og la maskinen gå på medium hastighet hele tiden mens du har i en og en terning av gangen, la smøret blandes godt med marengsen før du tilsetter en ny.

Når alt smøret er tilsatt skal salt og vanilje tilsettes og så til slutt jorbærpurèen. Bland godt med middels hastighet.

Så skal kaken fylles og pyntes. Ha i lik mengde *** krem i mellom hvert lag. Pass på at du plasserer lagene rett over hverandre slik at kaken blir jevn. Når alle lagene er på plass smøres et tynt lag med kremen rundt hele kaken. Sett så kaken til avkjøling i 15 – 20 minutter i kjøleskap, før du fordeler resten av kremen jevnt rundt hele kaken, bruk gjerne en palett til dette for penest resultat.

Dersom du vil ha et «sjokoladelokk» på kaken smeltes 115 gr mørk sjokolade (70% kakaoinnhold) og 75 gr smør i vannbad, avkjøl og spre det utover toppen av kaken.

* Det er veldig viktig at bollen eggehviten skal piskes i er helt ren og fettfri, bruk gjerne tørkepapir med noen dråper sitronsaft til å «rense» bollen med.

** For at kremen ikke skal bli for tyntflytende må ikke smøret være for varmt. Ta smøret ut av kjøleskap ca 20 minutter før det skal tilsettes.

*** For å få jevnest resultat anbefales det å veie både kakerøren i hver form og fyllet mellom hvert lag.

Server med en kopp kaffe eller te.

Kremen er overraskende lett og luftig. Smaker helt herlig i tillegg, så prøv et stykke eller to😉

Bon Appètit

Dette innlegget ble publisert i Baking, Kake, Mat, Oppskrifter og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

7 svar til Sjokoladekake med «Strawberry Swiss Meringue Buttercream»

  1. Gry :) sier:

    Ja, og denne befinner seg hjemme hos deg, eller?
    For da får du besøk… hehehe

  2. Tilbaketråkk: Caramel caramel chocolate cupcakes | kitchenkaos

  3. Denne ser bare helt nydelig ut! Tror jeg må prøve meg på denne en dag.Takk for at du deler slik en herlig oppskrift!

  4. Kari sier:

    Hei, testet denne kaken idag (enda ikke smakt) men hadde store problemer med kremen. Den ble rennende og vanskelig å jobbe med. Til tross for at smøret ikke var veldig mykt, men kun hadde stått ute i ca 20 min. Tok av litt av kremen for å forsøke meg på en sjokoladevariant, denne ble stiv. Men den delen jeg hadde jordbær i ble fullstendig rennende. Brukte ferske jordbær, ikke frosne. Kan det være årsaken? Eller bør marengsen være littegrann stiv før man blander inn smøret? Takknemlig for tips. Hilsen Kari

  5. Tilbaketråkk: Highlights fra ukens utfordring – sjokoladekake

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s