Elgfilet med sellerirotpurè og røsti poteter

Som nevnt tidliger så nærmer elgjakten seg raskt ( årets høydepunkt for herren i huset) og fjorårets resultat må spises opp. Dagens middag ble derfor helstekt indrefilèt av elg med sellerirotpurè og røstipoteter – jada, det var kanskje litt i overkant for en middag sånn midt i uka, men hvorfor ikke? Elgen smaker like godt på en tirsdag som på en lørdag eller søndag den 😉  Tilbehøret kan i utgangspunktet brukes til alt av viltkjøtt eller til lam for den saks skyld da det har en kraftigere smak en okse / svinekjøtt.

Du trenger:

Indrefilèt av elg eller annet vilt, beregn 150 – 200 gr per persjon

Røsti poteter ( 6 små lagd i porsjonsstørrelse)

12 mellomstore poteter

1 mellomstor løk

1 ts salt

1/2 ts pepper

smør til steking (poteten trekker til seg en del smør så det blir best smak dersom du bruker meierismør)

Sellerirotpurè

1 stor sellerirot

1-2 poteter

2 ss smør

1 dl fløte

salt og pepper

Røsti

Rasp poetetene med grovt rivjern

Klem gjerne ut en del av vannet i poteten etter at den er raspet. Legg den så over i en bolle.

Så raspes eller finhakkes løken som blandes sammen med potetene sammen med salt og pepper. Poteten er nå klar til å stekes, du kan enten lage røstien i en stor stekepanne, eller porsjons størrelse i liten stekepanne. Røstien skal uansett etterstekes i ovnen.

Ha godt med smør i stekepannen på middels tempertur og dekk stekeflaten med den raspede poteten i ca 2 cm tykkelse. Press godt ned med stekespade og stek i ca 4-5 minutter til den har fått en fin farge.

Bruk så en tallerken eller et lokk til å snu den for så å la den steke like lenge på den andre siden. Husk å tilsett mer smør da poteten mest sannsynlig har trukket til seg det du hadde i først.

Legg så røstien på et stekebrett med bakepapir og la det stå mens du lager sellerirot purèen.

Sellerirotpurè

Skrell potet og selleriroten og skjær i terninger på ca 2×2 cm. Kok til de er møre, ca 10 – 12 minutter. Hell av alt vann og la det stå å dampe er par minutter på lav temperatur. Bruk så en finhullet potetmoser eller en stavmikser til å lage purèen.

Tilsett smør, fløte, salt og pepper og rør godt. La stå på middels temperatur til den skal serveres.

   

Elg indrefilèt

Mens selleriroten kokes skal kjøttet brunes på høy tempretur i stekepanne for å lage en stekeskorpe slik at mest mulig av kjøttsaften beholdes i kjøttet under steking i ovnen.

Når den er brunet på alle kanter og ender saltes og peppres filèten ( du kan også ha annet viltkrydder på) Sett den så inn i forvarmet ovn på 210 grader og la den steke til den har en kjærne temperatur på 55 – 65 grader, det kommer ann på hvor rødt du vil ha kjøttet ( 55 rødt/blodig – 60 rødt – 65 rosa) stekingen tar ca 10 – 15 minutter i ovnen. La kjøttet så hvile innpakket i folie i ca 10 minutter, dette gjør at kjøttsaften fordeler seg jevnt utover i kjøttet igjen.

Mens kjøttet hviler settes røstipotetene i ovnen på 210 grader i ca ti minutter.

Så er det bare å skjære filèten i fine skiver og servere. Server gjerne med andre grønnsaker og en viltsaus i tillegg. Jeg har brukt smørdampede gulrøtter og en kremet viltsaus av viltfond, rømme, brunost og litt knuste enebær.

Bon Appetit!

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsmat, Mat, Middag, Oppskrifter, Vilt og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s