Fløtekarameller aka «Smørbukk»

Dette er noen utrolig gode og myke karameller. Og da mener jeg GODE – jeg tror det er en kombinasjon av det brune sukkere, den kondenserte melken og vaniljen, uansett, hvis du skal lage karameller så prøv denne oppskriften! Jeg har lagd karameller tidligere med mer tradisjonelle oppskrifter og det er omtrent ikke til å sammenligne hverken på smak eller konsistensen på karamellen.

Nå lurer du sikkert på hvorfor i all verden jeg lager karameller i slutten av august, det er jo vanligvis et julegodteri. Joda, for en tid tilbake kom jeg over en oppskrift på «hjemmelagd» Twix sjokolade og i orginaloppskriften ble det brukt ferdigkjøpte myke karameller så jeg brukte da smørbukk karameller. Og det ble godt det, men da jeg fikk spørsmål om å lage sjokoladen på nytt så tenkte jeg som så at hvorfor ikke lage karamellen selv også? Og da mest for å slippe å pakke opp 2 poser med enkeltinnpakkede karameller ( hvorfor i all verden er det slik at papirer klistrer seg så vanvittig fast!?!)  Oppskriften på Twix sjokoladen finner du HER.

Det går helt fint å lage disse selv om du ikke har sukkertermometer eller annet termometer som går over 200 grader, men det forenkler jobben litt med at du slipper å teste hardheten på massen til stadighet. Og du unngår at den blir kokt for mye og da ender opp med knallharde karameller 😉

Du trenger:

200 gr hvitt sukker ( vanlig farin)

110 gr brunt / lysebrunt sukker ( jeg brukte lyst brunt)

115 ml light corn syrup

115 ml kondensert melk – søtet

240 ml fløte

115 gr smør

2 ts vanilje ekstrakt eller frø fra en vaniljestang

Femgangsmåte

Start med å smøre formen karamellene skal avkjøles i, det er viktig at den tåler høy tempertur (massen blir veldig varm). Jeg brukte form med størrelse 20×30 og fikk da en fin høyde på karamellene.

Bland alle ingrediensene alt i en tykkbunnet kjele og sett på middels -> høy temperatur på kokeplate.

La massen koke mens du rører godt hele tiden, pass på så ikke det svir seg i bunnen av kjelen. Dersom du bruker termometer skal det kokes til en tempertur på 120 grader ( pass på at temometeret ikke hviler i bunnen av kjelen. Målepunktet skal være midt i karamellmassen) Har du ikke termometer kan du teste hardheten på karamellen ved å ha en liten dråpe av karamellmassen i en glass med kalt vann og hvis den stivner til ønsket konsistens er den ferdig. Test ca 5 – 7 minutter etter at karamellmassen har kokt opp, tiden kan variere ut fra hvor tykk bunn det er i kjelen og temperaturen på kokeplaten.

Hell så karamellmassen over i den ferdig smurte formen og la den avkjøle seg i 2 – 3 timer før du skjærer opp karamellene i ønsket størrelse. Pakk de inn enkeltvis eller legg de i en luft tett boks. Konsistensen holder seg best i romtemperatur, men over tid så må de oppbevares i kjøleskap.

Twixsjokolade uten sjokolade..

Bon Appètit!

Dette innlegget ble publisert i Godteri, Jul, Oppskrifter og merket med , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Fløtekarameller aka «Smørbukk»

  1. marie sier:

    Light corn sirup hvor får man tak i det? Kan man ellers bruke vanlig lys sirup?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s