Hveteboller «ABC»

 

God morgen alle sammen! Her merkes det at høsten er på gang, de kjølige morgenene, trærne begynne så vidt å få gule blader og for ikke å snakke om at kveldene blir stadig kortere.  Så hvorfor ikke gjøre det beste ut av det? Lag litt hygge med hjemmelagede boller, tenn et par stearinlys, sett deg under ett varmt pledd og kos deg. Det skal i hvert fall jeg!

Disse bollene er luftige, myke og søte, så du trenger egentlig ikke noe tilbehør til, men jeg serverte de med litt av årets jorbærsyltetøy og det var ingen som klagde  😉

Du kan også bruke samme deig hvis du skal lage skillingsboller, eller så kan du jo tilsette noen sjokoladeknapper, non stop eller  små karamellbiter (prøv DISSE ) eller hva med å pakke inn en smil sjokoladebit i hver bolle? Mulighetene er uendelige!

Oppskrift:

3,5 dl h-melk

100 gr smør

600 gr hvetemel

50 gr fersk gjær ( eller 1 pakke tørrgjær)

75 gr sukker

2 ts kardemomme

1/4 ts salt

Som alltid når man skal lage gjærdeig så anbefaler jeg å bruke en kjøkkenmaskin / eltemaskin. Ikke bare for at du slipper det «tunge» arbeidet med å elte sammen deigen for hånd, men resultatet blir faktiskt bedre. Deigen blir smidigere og det ferdige resultatet blir luftigere.

Start med å smelte smør i en kjele på middels temperatur. Skru så av platen men la kjelen stå over varmen og tilsett så melken.  La stå i ca 1 minutt  til melken  har fått temperatur på 37 grader (fersk gjær) eller litt lenger for 40 grader (tørr gjær).

     

Hell melkeblandingen over i eltebollen og tilsett resten av ingrediensene. Smuldre gjæren i dersom du bruker fersk gjær. Så eltes deigen i ca 10 minutter på medium hastighet.

   

 

Deigen er ganske løs i begynnelsen, , men etter hvert som stivelsen (gluten) i melet

frigjøres får du en smidig og glatt deig. Elt helt til deigen slipper kanten på bollen.

   

Så er det bare å sette deigen til heving på et lunt og varm sted i ca 30 minutter eller til den har fått dobbel størrelse.

 

Nå skal bollene trilles ut, del først deigen i to og rull den ut til en pølse og skjær av biter på ca 80 gram per stykk. Rull bitene til du har jevne runde og glatte overflater på bollene.

   

 

Sett så bollen på et stekebrett med bakepapir og la de heves i 30 – 40 minutter. Pensle de så med sammenpisket eggeplomme og litt melk.

   

Stek så på 180 grader i varmluftsovn, eller 200 grader i vanlig stekeovn i ca 12 – 15 minutter. Sett hele stekebrettet på en rist og la stå i ca 10 minutter.

Server gjerne med smør og hjemmelaget jorbærsyltetøy / rørte bær, eller hvorfor ikke helt naturelle med en kopp deilig varm sjokolade ved siden av? NAM!

Bon appètit

 

 

Dette innlegget ble publisert i Baking, Gjærbakst, Mat, Oppskrifter og merket med , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Hveteboller «ABC»

  1. Lukten av hvetebakst er vidunderlig. Fin blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s