Halloweenkjeks

Ja, nå nærmer Halloween seg med stormskritt og i den anledning ville jeg øve meg på å lage noen kjeks med Halloween motiv. Kanskje en idè for utdeling til nabolagets barn under årets «knask eller knep» runde?

Mine egne barn har blitt for store til dette nå, men vi hadde det kjempemorsomt med Halloweenfester da de var mindre.  Da var det uthulning av gresskar som ble brukt til lykter og punsjbolle (kjempespennende med servering av punsj med appelsinjuice, sitronbrus og små vingummimark), blodige heksefingre lagd av kjeksdeig og kirsebærsyltetøy med mandler som ekle negler og for ikke å snakke om kveldens høydepunkt hvor man skulle finne flest mulig «hekseøyner» (druer) i en bøtte med mark (kokt spaghetti med litt olje)! Og selvfølgelig det å kle seg ut til prinsesser, hekser, trollmenn og spøkelser 🙂

Dette er mitt første forsøk på å lage kjeks som er dekket med royal icing, og må innrømme at mens jeg holdt på fikk jeg litt følelsen av at jeg «lekte litt med maten» –  tegnet og fargela.

Start med å lage vaniljekjeksen.

Du trenger:

225 gr smør – romtemperert

200 gr sukker

1 egg

2 ts vanilje essens

1 ts mandel essens

385 gr hvetemel

1,5 ts bakepulver

1/2 ts salt

Sikt sammen mel, bakepulver og salt i en bolle. Ha smøret og sukkeret i en annen bolle og pisk til det er lyst og luftig ( ca 5 min) tilsett egget og essensene og pisk i noen minutter til. Tilsett så melblandingen  gradvis (ca 0,5 dl av gangen) mens du hele tiden rører enten med en miksmaster eller kjøkkenmaskin med K-visp.

Du har nå fått en fast men myk deig som skal kjevles ut til en tykkelse på 0,6 – 0,9 cm. Dette gjøres enklest ved å dele deigen i 2 og form den til en flat avlang firkant som du legger mellom 2 ark av matpapir.

Så skal deigen avkjøles i kjøleskap i 2 timer før kjeksene skal stikkes ut. Dette for at smakene skal sette seg bedre og for å unngå at kjeksen «flyter» utover når de stekes. Ha gjerne deigen på stekebrett når den står i kjøleskapet, da holder deigen seg så jevn som mulig og stekebrette blir også avkjølt – dermed forblir deigen seg kald mens du stikker ut kjeksen og den blir derfor letter å jobbe med.

Så, etter 2 timer kan du stikke eller skjære ut kjeksen i ønskede former. Det finnes mange forskjellige utsikkere å kjøpe, jeg brukte blandt annet DISSE som er kjøpt på Cacas, men du kan like godt bruke pepperkakeformer eller tegne opp ønsket fasong på en bit papp som du klipper ut for så å bruke som mal på deigen som du skjærer ut.

Plasser kjeksen på et stekebrett dekt med matpapir som ikke er smurt ( dette for å unngå at kjeksen flyter utover) og stek i forvamet ovn på 175 grader i 9 – 12 minutter til de så vidt begynner å bli gyldne rundt kantene. Steketiden kommer ann på tykkelse på kjeksen.

La kjeksen stå på stekebrettet et par minutter før de legges over på en rist for å avkjøles.

Så skal kjeksen pyntes med royal icing

Når man pynter kjeks med royal icing ( en slags melisglasur med eggehvite) bruker man sprøyteposer med en ganske liten rund tip (02 – 04 av Wilton sine størrelser) så «tegnes» først alle kanter opp med en ganske fast icing før man sper ut resten av icingen med et par teskjeer vann og så fyller inn resten. Dette gjøres for å unngå at glasurer renner av kjeksen og man får et penere resultat med jevnere kanter. Det som er viktig i denne delen er at man farger all glasuren i den ønskede fargen før man sper den ut. Det er nærmest umulig å få til samme fargenyanse på glasuren ved 2 tilbredninger.

Her er en liten huskeliste over det du må passe på:

 1.  Planlegg i forkant hvilken farger du vil bruke,  bruk gjerne kjeksmalen og tegn opp  (med fargeblyant)  hvordan du vil at kjeksen skal se ut på et stykke papir.
 2.  Fordel royal icingen i antall skåler med farger du skal ha, men pass på og dekke de til med en fuktig klut eller kjøkkenhåndkle da den tørker for inn.  Karamellfarge egner seg best da den ikke tynner ut glasuren. Dersom du skal ha brunfarge kan kakaopulver brukes.
 3. Jobb med en farge av gangen, og dersom du skal bruke flere farger på samme kjeks så må du la glasuren stivne før du begynner på en ny farge for å unngå at de smelter sammen.
 4. Tegn opp alle ytterkanter først, la de så stivne litt før du fyller inn resten av kjeksen med glasuren.

Kjeks på forskjellige stadier av pyntingen.

Royal icing

1 eggehvite

3-4 dråper sitronsaft

3,5 dl siktet melis

2 ts klar vanilje essens

Pisk eggehvite og sitronsaft til det skummer lett med miksmaster eller kjøkkenmasking med ballongvisp. Tilsett så melis gradvis ( ca 1 dl av gangen), pisk godt mellom hver gang. så has vanilje essensen i før du pisker i ca 10 minutter. Dersom glasuren nå er for stiv til å sprøytes ut tilsetter noen få teskjeer med vann ( 1 av gangen)  til du får ønsket konsistens. Tilsett så ønsket farge(r).

Lykke til! Og husk at dette skal være morsomt 🙂

Spøkelse: tegner først opp øyne og munn med mørkebrun icing. Ufarget icing på resten.

Epler: Tegnet først stilk med mørkebrun icing, så blad med grønn og til slutt det røde.

Gresskar: tegnet først stilk, munn og øyne med mørkbrun icing, så oransje til resten.


Dette innlegget ble publisert i Baking, Godteri, Halloween, Oppskrifter og merket med , . Bokmerk permalenken.

5 svar til Halloweenkjeks

 1. Knallfine kaker! Takk for masse inspirasjon 🙂

 2. Katrine sier:

  Så utrolig fine de ble! Kan jeg få lov til å spørre hvor du kjøpte kjevlen din? 😀

 3. Katrine sier:

  Tusen takk for svar 🙂 da skal jeg ta en titt innom der 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s