Stekt kylling, oste enchiladas, meksikansk ris og søt barbeque saus – Mexico here we come!

Taco er helgemat for veldig mange, men jeg må innrømme at jeg etter hvert har begynt å bli litt lei av halvfabrikata varianten.  Jeg prøver derfor å finne på andre alternativer av meksikansk mat, og med denne oppskriften syntes jeg at jeg har funnet en god erstatter!😉

Du kan jo selvfølgelig lage denne retten på en mer lettvint måte enn det jeg har gjort her ved å kjøpe ferdig tortilla lefser og ferdig barbecue saus, men min mening er at hjemmelaget ALLTID er best!

Start med å lage sausene, disse kan godt stå å småputre mens du gjør i klart alt det andre. Smaken i sausen blir bare bedre av det.

Søt barbequesaus med balsamico eddik

1/2 rødløk

1 hvitløksfedd

2,5 dl balsamico eddik

1,7 dl ketchup

1 dl brunt sukker

1 ss Dijon sennep

1 ss worcestershire saus

1/2 ts salt

1/2 ts malt sort pepper

Start med å finkutte rødløk og hvitløk.

Stek de på middels temperatur uten smør eller olje til de er lett blanke. Tilsett så resten av ingrediensene.

Rør godt og la sausen småkoke i 15 – 20 minutter, eller til den er redusert til 2/3.

Tomatsaus til enchiladas

1 hermetikkboks (14 oz) med tomater (hakkede, knuste eller hele)

2,5 dl kyllingkraft

0,5 ts løkpulver

0,5 ts hvitløkspulver

chilipulver etter smak – begynn med 0,5 ts

1 ss oregano

salt etter smak ( hvis du bruker kyllingbuljongterning så er det som regel nok salt i denne)

Ha alle ingrediensene i en kjele og la koke i 10 -15 minutter. Bruk så stavmikser eller blender til å få en fin og glatt saus. La sausen stå på svak temperatur mens du lager torillaene til echiladasene.

Så er det over til tortilla´en. Du kan lage med bare hvetemel, bare maismel eller en blanding.

Hvete tortillas med litt maismel

200 gr hvetemel

60 gr maismel (kan erstattes med vanlig hvetemel)

1,5 ts bakepulver

1 ts salt

1 ss olje (soya, solsikke eller raps)

1,8 dl lunkent vann eller melk

Bland alle ingrediensene i en bolle og kna deigen til du har en fast og fin deig. Her er det lettest å bruke rene hender.

La deigen stå i bollen i 20 minutter under et lett fuktet håndkle.

Del så deigen i 8 like store deler og trill de ut til boller. La de igjen hvile i 20 minutter under ett lett fuktet håndkle plassert med god avstand fra hverandre.

Form og stek så torilla´ene, en av gangen. Press ut en sirkel på underlag som du har strødd mel på, til ca 12 cm for hånd før du kjevler ut den ut til den er ca 18 cm diameter. Kjevl da ut fra midten og utover for å få en rund form på dem.

 Stek den så på middels -> høy temperatur i non-stick panne uten smør eller olje. Når det begynne å komme luftbobler på overflaten lar du den stek i 30 sekunder til før du snur den.

 Den andre siden stekes i ca 30 sekunder, klem gjerne noen av luftboblene ut med en stekespade.

Når torilla´en er ferdig stekt legges den i folie eller et kjøkkenhåndkle for å holde den varm til alle er ferdig formet og stekt.

Oste enchiladas

8 stk torillas

1 porsjon enchiladasaus

ca 300 gr revet ost. Gjerne cheddar i forskjellige varianter.

1/2 finhakket løk.

Start med å rive osten og finhakk løken.

Ha enchilada sausen over i en flat avlang form som du dypper torillaene i, pass på at den er helt dekket med saus.

Legg den så over i en ildfast form og strø på ost og finhakket løk. Rull den så sammen som en pannekake og legg den med skjøten ned.

Før de stekes i ovnen har du på et par ss av sausen (ta vare på 1 – 2 dl som skal brukes til risen) som du smører utover på toppen av echiladaene og så strør over resten av osten. Stek de på 175 grader i ca 20 minutter, eller til all osten har smeltet.

Mens de steker så skal risen kokes. Denne varianten er av det milde slaget, men hvis du vil ha den mer spicy anbefaler jeg å tilsette finhakket chili mot slutten av koketiden. Finhakket rød eller grønn paprika hadde også gjort seg bra i, men det hadde jeg ikke da denne ble laget.

Meksikansk ris ( 4 -5 porsjoner)

2,5 dl ris ( bruk det slaget du liker best, bare følg koketiden til den aktuelle ris sorten)

5 dl kyllingkraft ( buljongterning kan godt brukes)

1-2 dl tomatsaus eller enchilada saus

1/2 løk – finhakket

1-2 hvitløksfedd finhakket.

2 ss olje til steking.

Ha oljen i en tykkbunnet kjele og varm opp til middels -> høy temperaur. Tillsett så risen og løken og stek denne under konstant omrøring til risen har «blåst» seg litt opp og så vidt har begynt å bli gylden. Ha så i hvitløken og rør igjen i ca 1 minutt før du har i den varme kyllingkraften og enchilada sausen.

La risen koke på laveste temperatur under lokk i ca 20 minutter.

Så gjenstår det bare å steke kyllingen. Jeg brukt små kylling «indrefilèt» – den lille «klaffen» på kyllingbrystet, men du kan jo bruke hele kyllingbryst også.

Brun kyllingen på høy temperatur i litt olje. Pensle så med litt av barbecue sausen mot slutten av steketiden ( ikke ha denne på før kyllingen er så og si ferdig, hvis ikke så vil den brenne seg pga sukkerinnholdet i sausen) og senk temperaturen til lav og la kylllingen stå til den er ferdig, Pass på at den ikke blir tørr!

Så gjenstår bare serveringen. Ha 1 – 2 enchilda på hver tallerken med risen og kyllingen som du heller en lite skje med barbecue sausen over.  Server gjerne med en grønn salat med pico da gallo ved siden av.

Det eneste som manglet ved siden av dette var margaritaen.

Bon Appetit

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsmat, Mat, Meksikansk, Middag, Oppskrifter, Saus og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Stekt kylling, oste enchiladas, meksikansk ris og søt barbeque saus – Mexico here we come!

  1. bollefrua sier:

    Wow! Snakk om gjennomført texmex! Ser supergodt ut. Ha en god lørdag!:) Astrid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s