Kanelboller,skillingsboller eller bolle med kanel i svingene – kjært barn har mange navn

God lørdag alle sammen!

Jeg håper dere nyter den vakre høstdagen vi har i dag.

I dag har jeg bakt noe så enkelt som kanelboller – dette er en «all time favourite» her hos oss. Kjempenkelt, men så veldig, veldig godt! Og jeg har jo selvfølgelig lagd de i litt forskjellige varianter, så det er bare en velge seg ut èn, eller gjøre som meg og lage de i alle variantene.

Det er de vanlige med sukker og kanel i vanlig størrelse, mini boller med sukker og kanel som toppes med en enkel kremost glasur (slike som du får på cinnabon) og så de som er fylt med lyst brunt sukker, kanel og hakkede valnøtter (disse blir det litt karamellsmak i pga av det brune sukkeret).

Oppskrift:

3,5 dl h-melk

100 gr smør

600 gr hvetemel

50 gr fersk gjær ( eller 1 pakke tørrgjær)

75 gr sukker

2 ts kardemomme

1/4 ts salt

Som alltid når man skal lage gjærdeig så anbefaler jeg å bruke en kjøkkenmaskin / eltemaskin. Ikke bare for at du slipper det «tunge» arbeidet med å elte sammen deigen for hånd, men resultatet blir faktiskt bedre. Deigen blir smidigere og det ferdige resultatet blir luftigere.

Start med å smelte smør i en kjele på middels temperatur. Skru så av platen men la kjelen stå over varmen og tilsett melken.  La stå i ca 1 minutt  til melken  har fått en temperatur på 37 grader (fersk gjær) eller litt lenger for 40 grader (tørr gjær).

     

Hell melkeblandingen over i eltebollen og tilsett resten av ingrediensene. Smuldre gjæren i dersom du bruker fersk gjær. Så eltes deigen i ca 10 minutter på medium hastighet.

   

Deigen er ganske løs i begynnelsen, , men etter hvert som stivelsen (gluten) i melet

frigjøres får du en smidig og glatt deig. Elt helt til deigen slipper kanten på bollen.

   

Så er det bare å sette deigen til heving på et lunt og varm sted i ca 30 minutter eller til den har fått dobbel størrelse.

Mens deigen heves kan du gjøre i stand fyllet – til det trenger du 4 ss sukker, 3 ss kanel som blandes og hvis du vil lage en av den varianten med brunt sukker så blander du 2 ss brunt sukker med 1 ss kanel og så hakker du et par håndfuller med valnøtter også.

Del så deigen i 2 (eller 3) og kjelve ut en del av gangen til en rektangel med tykkelse på ca 0,7 – 1 cm hvis du skal ha vanlig store kanelboller eller for de små til 0,3 – 0,5 cm tykkelse. Ha godt med mel på bakeunderlaget slik at deigen ikke setter seg fast.

Pensle så på smeltet smør men la et par cm av nedre del være uten ( dette for at de skal henge bedre sammen under stekingen).

Strø så ønsket sukker og kanelblanding over smøret. Og valnøtter hvis du vil ha det.

Rull deigen sammen til en pølse fra øvre kant og nedover. Prøv å få denne så kompakt som mulig.

Skjær den så opp i biter på ca 2,5 cm for de store og 1 cm for minibollene.

De store legges på en stekeplate med litt avstand fra hverandre og trykkes lett flate.

De små legges med litt avstand i en godt smurt ildfast form.

Så skal bollene heves på nytt i ca 30 minutter på et lunt varmt sted under et rent kjøkkenhåndkle el.

Pensle så med et sammenpisket egg hvis du vil ha en blankere overflate og stek på 210 grader i ca 10 – 12 minutter.

Også var det kremostglasuren til minibollene.

Du trenger: (dette holdt til 1/3 av bolledeigen)

1 ss smør – romtemperert

2 ss kremost naturell – romtemperert

ca 1 dl melis

2 ts vanilje essens

Bland først kremost og smør i en liten bolle. Ha så i melis og bland godt før du har i vanilje essensen.

Mens minibollene fremdeles er varme has ca 1 ts på hver av bollene – glasuren vil da smelte litt og sige litt ned i bollene. Smaker helt herlig!🙂

Da er det bare å la de avkjøle seg litt til før du serverer med en deilig kopp te eller kaffe.

Og hvis du ikke vil ha kremostglasuren på men allikevel vil ha litt «ekstra» på bollen så kan du gjøre det så enkelt som ha en liten «drizzle» med lyst sirup på – søtt = godt🙂

Bon Apetit

Dette innlegget ble publisert i Diverse. Bokmerk permalenken.

10 svar til Kanelboller,skillingsboller eller bolle med kanel i svingene – kjært barn har mange navn

  1. Liv Anette sier:

    Skal prøve meg på dette nå🙂 Hadde heldigvis alle ingrediensene tilgjenglig. Laktosefri melk erstatter H-melk, men satser på at det går fint?
    Super Blogg! Den legges nå til i favoritter!

    • Merethe sier:

      Så fint!🙂 Ja, det går greit med laktosefri melk, men jeg vet at den er litt søtere enn vanlig H-Melk så hvis du vil så kan du redusere sukkerinnholdet med ca 1 ss, men det er ikke nødvendig. Lykke til, og fortell meg gjerne hvordan de ble og hvilken variant du lagde.

      Kos deg med bakingen!🙂

  2. Nr14 sier:

    Fristende:)

  3. supamaja sier:

    Hei, bakte disse idag, byttet ut hvetemelet med spelt mel og de ble kjempe gode! Må bare øke spelt melet med 3 toppede ss. Er så greit med bakverk som man alltid har ingredienser til🙂 Da kan man lage de sånn «plutselig»

    • Merethe sier:

      Så fint at den ble bra med speltmel også🙂 Har ikke prøvd det selv, men er det ikke et ordtak som sier » man tager hva man haver» ?😉 Kan i hvert fall bli masse rart ut av det.

      Ha en fortsatt fin kveld

  4. Ina sier:

    Beste deigen æ har jobba med! Gleder mæ til å smake også!🙂

  5. Kristine sier:

    Kjempe fristende!
    Bakte kanelboller med bolledeig og det ble kjempegodt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s