Pretzelbiter med varm ostedip – perfekt mens du ser på dagens fotballkamp!

 Eller for min del, perfekt å servere til de som SER på dagens fotballkamper😉 Min fotballinteresse er ikke helt på topp, som jeg fortalte kort om HER. Uansett dette er en snack som smaker godt uansett hva du gjør mens du spiser dem!

Disse pretzels er anderledes enn de saltkringlene vi kjøper i butikken her i norge, de er mer som et slags rundstykke formet til en kringle. Men allikevel litt mer kompakte enn et vanlig rundstykke. Og før de stekes dyppes de en blanding av vann med natron og etter steking så pensles de med smør. Dette gjør at de får den blanke gyldne fargen som pretzels har.

Første gang jeg smakte denne varianten var på en togstasjon i Zurich, de ble servert med ost, skinke og sennep. Og jeg har drømt om å få de igjen siden da. Men, jeg tror nok desverre ikke at det kommer noen pretzel kafèer til Oslo med det første så da måtte jeg jo bare prøve å lage de selv😉

Start med å lage deigen.

Du trenger ( ca 24 biter)

325 gr hvetemel

1/2 ts salt

1 ts sukker

2 1/4 ts tørrgjær

2,3 dl varmt vann

Til dyppingen

1,2 dl varmt vann

2 ss natron

Grovt salt tl å stø på toppen (valgfritt)

3 ss smør – til pensling etter stekingen.

Start med å forberede gjæren – bland sukker tørrgjær og vannet (2,3 dl) i en liten bolle og la det stå i 5 minutter.

Bland så alle ingrediensene ( inkludert gjærblandingen) i en eltemaskin på middels hastighet til du har en løs deig .

Ha så deigen i en matpose som du lukker med en strikk og la den heve der i 45 – 60 minutter.

Etter 50 minutter

Når deigen er ferdig hevet trilles den ut til 4 pølser på en overflate som har har smurt med litt olje ( deigen er veldig klissete, derfor olje for å unngå at den setter seg fast)

Del så hver pølse i 6 biter før du dypper hver bit i det varme vannet med natron.

Plasser så på stekebrett med bakepapir og strø på litt salt hvis du vil.

La de så stå i 10 minutter før de stekes de i forvarmet ovn på 260 grader i 7 – 8 minutter. Rett etter at de er tatt ut pensles de med det smeltede smøret.

Så er det over til den varme ostsausen, denne kan du godt lage mens pretzel deigen heves og så bare la den stå over lav temperatur mens de stekes.

Varm ostedip

1 ss smør

1/2 liten løk – finhakket

225 gr choritzo eller annen smakfull pølse skåret i vedlig små terninger

2 ss hvetemel

5,5 dl melk

225 gr kremost naturell

170 gr revet cheddar

litt finhakket chili hvis du vil ha den enda mer spicy

smak til med salt.

Smelt smøret i en kjele og stek løk og chortizo til løken er blank med ikke brun på middels temperatur. Rør hele tiden.

Hell av alt fettet utenom 1 ss og tilsett melet som du blander godt inn.

Spe så med melken, rør godt mellom hver gang du tilsetter melken slik at du inngår klumper.  La de koke i 3 – 4 minutter til den tykkner.

Tilsett så kremosten – ca 1 ss av gangen mens du hele tiden rører. Osten skal smelte helt før du tilsetter mer.

Skru så ned temperaturen på det laveste og tilsett cheddarosten 1/3 av gangen. Samme som ovenfor, la osten smelte helt før du tilsetter mer. Det er også viktig at du ikke lar dipen koke etter at du har hatt cheddarosten i, den vil da bli trevlete.

Til slutt tilsetter du chili og smaker til med salt.

Så er det klart til servering, pretzelbitene er best når de er varme / lunkne så hvis de har blitt kalde kan de varmes lett i ovnen.

NAM!

Dypp og spis!

Herlig!

Og dette er hva som skjedde med restene som ble stående ubevoktet på kjøkkenbordet noen få sekunder…

Legg merke til den avslørende dipp biten på snuta😉

Bon Apetit

Dette innlegget ble publisert i Amerikansk, Baking, Gjærbakst, Godteri, Oppskrifter, Saus og merket med , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Pretzelbiter med varm ostedip – perfekt mens du ser på dagens fotballkamp!

  1. Marlene sier:

    Jeg spiste Pretzel nesten hver dag når jeg bodde i USA, og har mang en gang lengtet etter den salte, varme kringla. Disse skal garantert prøves ut. Takk for oppskrift!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s