Sjokolade og karamell terte

Det er ikke så mye å si om denne terten bortsett fra at den en verdt den ventetiden det tar å lage den. For vente det må du.. Først i 4 timer på at karamellen skal stivne og så jaggu meg må du ikke vente i 4 timer til for at sjokolade ganachen skal stivne! Men da er det bare å sette seg ned å nyte og glemme at du har ventet så lenge på noe godt🙂

Paideig

150 gr smør – romtemperert

85 gr melis

2 eggeplommer – romtemperert

190 gr hvetemel

130 gr bakekakao

1/4 ts salt

1/2 ts vanilje essens

Begynn med å sikte mel, kakao og salt i en bolle.

Pisk så melis og smør luftig med K-visp.

Tilsett så eggeplommer og vanilje essens.

Rør godt og tilsett melblandingen i 3 omganger mens kjøkkenmaskinen går på middels hastighet.

Press deigen jevnt i paiformer – på denne oppskriften ble det to porsjons former og en 18 cm paiform. Paideigen er nå ganske klissete, så hvis du synes den er vanskelig å jobbe med kan du sette den i kjøleskapet i ca 5 minutter.

Sett så formene i kjøleskap i 30 minutter før du bruker en gaffel til å prikke deigen med for å unngå at den blåser seg opp under stekingen.

Stek i forvarmet ovn på 175 grader i 10 – 13 minutter for porsjonsformene eller 20 minutter for store former.

Avkjøl på rist.

Mens paideigene avkjøles skal karamellfyllet lages.

Karamellfyll

300 gr sukker

3 ss light corn syrup

1/4 ts salt

6 ss vann

6 ss smør

6 ss fløte

1 ss rømme

1 ts vaniljesukker

Bland sukker, sirup, salt og vann i en tykkbunnet kjele. Rør til sukkeret har løst seg opp og kok så uten å røre til det har fått en temperatur på 171 grader.  Det er lettest å bruke termometer til dette, men dersom du ikke har så kokes til til det har fått en gylden brunfarge så sjekker du om karamellen stivner når du tar en dråpe av den i et klass kalt vann. Gjør den det så er den ferdig.

Trekk så kjelen fra platen og tilsett smør, fløte og rømme mens du rører med en visp. Karamellmassen bruser veldig opp pga av varmen når du tilsetter dette, så vær forsiktig!

Så helles karamellfyllet over paibunnene og settes i kjøleskap i minimum 4 timer.

Så skal sjokolade ganachen som det skal toppes med lages.

Sjokolade ganache

1,2 dl fløte

115 gr mørk sjokolade – helst en kvalitets sjokolade som f. eks Callebaut.

Ha sjokoladen i en bolle, enten hakket i småbiter eller sjokoladeknapper.

Kok opp fløten og hell den over sjokoladen og la det stå i 1 minutt før du rører det sammen med en slikkepott til du har en jevn og glatt røre.

Hell så ganachen over karamellfyllet og sett igjen i kjøleskap i minimum 4 timer.

Så er terten endelig klar til servering. Den er veldig mektig så for oss så var det nok med halvparten av en porsjonsform per porsjon.  Og den smaker himmelsk med en kopp kaffe ved siden av! Hvis du vil ha en liten brekk i smaken så anbefales det å strø litt flaksalt overs sjokoladen rett før servering,.

Terten skal serveres kald, dersom den blir stående i romtemperatur over tid vil karamellen mykne til nesten flytende konsistens.

Bon Apetit

Dette innlegget ble publisert i Baking, Kake, Oppskrifter og merket med , , . Bokmerk permalenken.

41 svar til Sjokolade og karamell terte

  1. Elin Nygård sier:

    Dette så helt nyyydeligt ut, MÅ prøves🙂 Takk for at du deler med oss🙂

  2. Bra blogg, Merethe!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

  3. Cecilie Elisabeth sier:

    mmmm…så kjempedigg ut. Dumt spm…Hva er en K-visp??:p

  4. B sier:

    Smakte karamellpai da jeg bodde i usa et år, det er så utrolig godt!!
    så takk for at du minte meg på denne herlige desserten, den blir nok laget ganske snart:)

  5. Kamilla sier:

    Har du prøvd å erstatte sjokoladen med banan (dog under karamellen), det er godt og! Banoffee pie heter det.🙂

  6. Janne sier:

    hvor får man tak i light corn sirup? så utrolig godt ut!

  7. Kristin sier:

    Er dette noe som kan stå over natten, og er like god til servering dagen etter? Fikk veldig lyst til å prøve denne oppskriften, men med tanke på at den skal serveres i et selskap, blir det litt lite tid og mye styr om jeg skulle lagd den samme dagen.🙂

    • Merethe sier:

      Hei

      Så lenge den står i kjøleskap så går det bra🙂 Dersom den blir stående for lenge i romteperatur så vil karamellen bli veldig myk og flyte utover når du skal skjære i paien.

  8. Cathrine sier:

    Hei.
    Et lite spm bare, kan man lage denne uten en kjøkkenmaskin.
    Altså med håndvisp, eller ren muskelkraft😉

    • Merethe sier:

      Hei🙂

      Ja, det går nok helt sikkert ann, det viktigste er at du får smøret og melis lyst og luftig og får blandet egg godt inn i dette. Så dersom du ikke har kjøkkenmaskin eller miksmaster så er det bare og lade opp og bruke den muskelkraften du har😉

  9. Janne sier:

    Heisann, Den kaken så nydelig ut.🙂 Fikk veldig lyst til å prøve den. Jeg går utifra at det går enklere å lage paideigen med kjøkkenmaskin, men det er vel ikke et must? Jeg er bosatt i UK. Rømmen vi har her borte er som regel veldig flytende (mer som lettrømme). Går det greit å bruke dette, eller har du andre forslag?

    • Merethe sier:

      Hei🙂 Det går helt fint uten kjøkkenmaskin, bare pass på at du får smør og melis lyst og luftig før du har i egg, og at du ikke tar alt egget på en gang, Det kan da skille seg.
      Konsistensen på rømmen har ingenting å si, det er hvor mye du koker sukkeret som har mest å si på konsistensen. Men, du som bor i englang kan vel prøve det med «clotted cream» – hva er det på norsk egentlig..?

      God helg🙂

      • Janne sier:

        Tusen takk , det var en god ide. Jeg vet ikke helt hva jeg ville kalle det på norsk. Det er jo en veldig tykk krem, mer smøraktig enn hva vi har i Norge.
        Skal prøve det ut.

  10. Eva Lihaug sier:

    K-vispen er ene vispen til Kenwood. Derfor navnet.

  11. rune sandmoe sier:

    Denne skal prøves.så kjempe god ut.

  12. Martine sier:

    Holder på å lage den nå. Ser kjempedeilig ut, og ikke så avansert som jeg først tenkte🙂 I morgen skal sjokoladen på og da blir det smaksprøve😀

  13. Er det mulig å bruke en annen sirup enn light corn syrup ?🙂

  14. Jeanette sier:

    Hei! Denne kaken ser helt sinnsvakt god ut! Har du prøvd å lage den i papirmuffinsformer (store)? Tenkte kanskje det gikk an, for disse små lekkerbisknene er jo en super vertinnegave ved julebesøk🙂

  15. Cathrine Holen sier:

    Jeg har innmari lyst og lage denne idag. Men min paiform er 26 cm…. er den for stor da tror du??

    • Merethe sier:

      Hei🙂

      Jeg tror det skal gå bra med 26 cm paiform, bare husk på at dersom paideigen blir veldig tynn / flat så trenger den ikke like lang steketid

      Lykke til!🙂

  16. Marte sier:

    Hei!
    Du sa ikke noe om det skulle være mørk eller lys bakesjokolade? Min terte ble veldig mørk, og jeg er ikke en stor fan av mørk sjokolade. :p

    • Merethe sier:

      Hei,

      Så synd at du ikke likte den😦
      Bakekakao er mørkere enn den vanlige kakaoen og er derfor også mer bitter i smaken. Regner med at det er den du mener?

      Et annet tips dersom du vil prøve deg på nytt er å bruke en sjokolade med mindre prosentgrad, men husk at jo mindre prosent jo søtere er sjokoladen og du vil da ikke få den samme kontrast i smakene som du får med mørk sjokolade.

  17. Marte sier:

    Okei!🙂 Jeg smakte bare på paideigen, fordi jeg ble litt usikker da den ble så mørk og på bildene dine var den så lys. Jeg har ikke smakt på hele terten ennå, den står i kjøleskapet nå med karamellfyll i, så jeg får smakt på den i morra!🙂 Takk for oppskrift! Skal fortelle hva jeg synes om den i morra når jeg virkelig får smakt på hele terten!🙂

  18. ane-may sier:

    går de an og fryse de?:) og kan den stå lenge i kjøleskap? såg utruli godt ut:) må prøve😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s