Dette er noen herlige energibarer som passer ypperlig i tursekken eller som en «on the go» snack. Dessuten er den ypperlig for de dagene du har forsovet deg og trenger en frokost i full fart.
Müsli er jo en av de mest spiste frokostene og inneholder som regel havregryn, tørket frukt og nøtter.
Jeg har ikke tørket frukt i denne oppskriften, men dersom du vil kan det godt tilsettes. Bare husk at mengdefordelingen mellom de våte og de tørre ingrediensene må være de samme ellers så vil müslibarene bare smuldre opp. Det vil si at dersom du tilsetter tørket frukt må du ta bort tilsvarende vekt i gryn eller nøtter.
Müslibar (Nok til liten langpanne 20×30 cm)
75 gr smør
125 gr peanøttsmør
50 gr lyst brunt sukker
100 gr flytende honning
150 gr havregryn – bruk gjerne en blanding av lettkokte og stor gryn.
100 gr av din favoritt müsli ( jeg bruker special K original)
50 gr hakkede mandler
40 gr hakkede valnøtt
15 gr kokosmasse
30 gr solsikkekjærner
15 gr sesamfrø
Start med å varme ovnen til 180 grader
Smelt smør, peanøttsmør, sukker og honning på middels temperatur mens du rører.
Hakk opp nøtter (eventuelt tørket frukt) og bland med havregryn og müsli. Dersom müsliblandingen du bruker har stor biter / flak så må disse knuses/kuttes.
Bland så alt sammen og rør godt – pass på at du får dekket korn/nøtteblandingen godt med smørblandingen.
Deretter presses alt i bakeformen dekket med bakepapir. Her er det bare og bruke muskler og fuktede hender ( hvis ikke vil alt henge fast på hendene dine ;)) til du har fått en jevn og kompakt flate.
Stek det så i ca 25 minutter eller til den har fått en gylden overflate.
Avkjøl på en rist, men fremdeles i bakeformen.
Mens müslien avkjøles skal toppingen lages.
Karamell
100 gr sukker
55 gr brunt sukker
55 ml søtet kondensert melk
55 ml sirup – bruk det du har. Mørk sirup gir kraftigere smak enn lys sirup
120 ml fløte
55 gr smør
1 ts vanilje essens
Bland alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele og sett på middels -> høy temperatur på kokeplaten.
La massen koke mens du rører godt hele tiden, pass på så ikke det svir seg i bunnen av kjelen. Dersom du bruker termometer skal det kokes til en temperatur på 118 grader (pass på at termometeret ikke hviler i bunnen av kjelen. Målepunktet skal være midt i karamellmassen) Har du ikke termometer kan du teste hardheten på karamellen ved å ha en liten dråpe av karamellmassen i en glass med kaldt vann og hvis den stivner til ønsket konsistens er den ferdig. Test ca 5 – 7 minutter etter at karamellmassen har kokt opp, tiden kan variere ut fra hvor tykk bunn det er i kjelen og temperaturen på kokeplaten.
Spre deretter karamellen utover den nå avkjølte müslien slik at du får et jevn lag.
Da gjenstår bare sjokoladetoppingen
Du trenger:
170 gr kokesjokolade – velg selv om du vil ha lys eller mørk
1 ss delfia fett
Smelt i vannbad over lav temperatur og spre det over karamellen.
Sett det hele deretter i kjøleskap i ca 45 minutter til avkjøling før du deler opp i porsjonsstykker.
Müslibarene holder seg godt i kjøleskap opp til en uke, men de er veldig greie å ha i fryseren. Pakk de da inn enkeltvis i folie.
Til slutt et lite tips: Du kommer helt sikkert til å få en del smuler når du kutter opp müslibarene. Ikke kast disse men ha de i en lufttett boks eller glass og bruk det som topping neste gang du skal spise is. Kjempegodt!
Bon apetit