Enkelt og greit Pjalt!

 

God gammeldags kaffemat som opprinnelig stammer fra Røros.  De minner nok noen om sveler, men disse er uten egg og er en anelse tykkere.

De smaker helt herlig med godt smør og brunost, men serves også ofte med sukker.

Du trenger:

250 gr smør

250 gr sukker

1 kg hvetemel

2 ts hjortetakksalt

2 ts natron

2 ts bakepulver

1 liter kulturmelk

Start med å blande alt det tørre – smuldre så inn det romtempererte smøret til du har en sandaktig masse. Her kan du bruke kjøkkenmaskin eller rene hender. Spe så med kulturmelken.

 

Nå har du en ganske myk og seig deig så du må bruke masse mel når deigen skal kjevles ut.

Del deigen i 2 – 3 deler og kjevle ut til ca 1 – 1,5 cm tykkelse og bruk et stort glass eller annen rund utsikker med 8 – 10 cm i diameter.

Stek de så på en takke eller en tørr non stick panne på middels temperatur de har fått en gylden farge – ca 3 -5 minutter på hver side.

Avkjøl på rist

 

Pjalten smaker best helt ferske, så server de nystekte eller avkjøl og legg de rett i fryseren. Da er det bare å ta de opp 1 times tid før de skal serveres.

 

 

 

Bon apetit

 

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Baking, Diverse, Hverdagsmat, Kake, Mat, Oppskrifter og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

6 svar til Enkelt og greit Pjalt!

 1. Pjalt har jeg aldri hørt om før! Det ser kjempegodt ut, og så spennende med noe ‘nytt’! Nå fikk jeg lyst på brunost 😦

  Smatt smatt

 2. Marit sier:

  Jeg kommer fra et lite sted 5 mil nord for Røros, og der kaller vi pjalten for gøk:) Kjært barn har mange navn! Morsomt å se slike oppskrifter i bloggverdenen! 😀

 3. Anette sier:

  Hei! Har du prøvd disse med tjukkmjølk fra Røros? jeg har tjukkmjølk i kjølen som må brukes opp, kanskje jeg skal lage disse til uken!!! PJALT!! Ha en fin søndag!!

  • Merethe sier:

   Hei Anette 🙂 jeg har ikke lagd disse med tjukkmjølk før, men i følge svigermor så er ble det brukt «i gamle dager» så det burde passe perfekt 😉 de smaker kjempegodt med godt smør og brunost på, så pass på at du har det i hus når du lager disse. Fortsatt fin søndag til deg og dine også!

 4. Tilbaketråkk: Finalistene i kaffekakeutfordringen

 5. Tilbaketråkk: Pjalt | I takt med naturen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s