Cakepops! Eller kake på pinne kan man vel også kalle det..

For en tid tilbake kom jeg over en bok skrevet av Bakerella med en inngående beskrivelse av cakepops,  og fant fort ut at dette er noe jeg ville prøve å lage. Små herlige kakeboller på en pinne alá kjærlighet på pinne.

Min første tanke var at dette måtte da være noe lignende punsjeboller, men det var jo ikke helt det. Disse er mye saftigere og smaken kan jo varieres på mange forskjellige måter. Konseptet er kakesmuler blandet med en eller annen form for krem eller saus som er rullet til små boller og så stikker man en pinne i de og dypper i sjokolade.

I utgangspunktet så kan du bruke hva du enn har av kakerester og glasur/smeltet sjokolade, men i ovennevnte bok så var det også noen bra oppskrifter  som gir kakene en passende konsistens for å få smuldret de fint opp.

Så her er oppskiften på sjokoladekaken jeg har brukt :

6 dl siktet hvetemel

2,4 dl bakekakao pulver

1 ts natron

2 ts bakepulver

1/2 ts salt

216 gr smør (romtemperert)

4,8 dl sukker

3 egg (romtemperert)

1 ts vanilje essens

3,6 dl melk (romtemperert)

Fremgangsmåte:

Egg og sukker piskes hvit, ett og ett egg has i av gangen, pisk godt i mellom.  Etter siste egg has vaniljeessensen i, pisk godt igjen. Så blander du mel, salt natron og bakepulver og har det i vekselsvis med melken. Begynn og slutt med melblanding. Dvs: melblanding, melk, melblanding, melk og så melblanding igjen. Du vil da få en herlig fluffy røre som skal stekes på 180 grader i ca 35 – 40 minutter ( bruk kakenål) i form av størrelsen 23×33 – altså liten langpanne.

Når kaken er ferdigstekt må den avkjøles helt før den kan smuldres opp. Så i mellomtiden kan du lage glasuren som skal blandes i. Jeg bruker en «cream cheese frosting» da du også får en litt syrlig smak sammen med all det søte og sjokoladen. Her er en  oppskrift med passelig mengde til kaken.

Kremost glasur

6 ss smør – romtemperert

170 gr Philidelfia ost, naturell – romtemperert

1 ts vanilje essens

7,2 dl melis

Pisk kremost og smør til det er luftig. Bland vanilje essensen godt i og spe så med melisen. Jeg pleier og ta den i 3 omganger og pisker godt med miksmaster mellom hver gang jeg tilsetter melis. Kremen settes så kjølig til den skal brukes.

Så når kaken er helt avkjølt skal den smuldres opp. Den enkleste måten for å få best resulat er rett og slett og bruke hendene. Du deler kaken i 6 deler og gnisser en og en bit mot hverandre slike at du får fine små smuler. Dersom du får noen store biter smuldrer du de lett opp med fingrene.  Prøv å unngå å ha noen store biter da det vil bli vanskelig å få jevne runde boller.

Når hele kaken er smuldret opp har du i glasuren, bland den godt inn med en stor skje.  Du vil nå ha en saftig god masse som skal formes til små boller for hånd.  Passende størrelse er ca 22 – 25 gram per stykk. Lager du de for store vil det bli vanskelig å få de til å sitte fast på kakepinnene.  Bollene skal være kompakte og jevnt runde for å få best resultat.  Bollene plasseres på brett med bakepapir for å unngå at de sitter fast og sett de så i kjøleskap i 2 – 3 timer eller i fryseren i 15 minutter før du  fester kakepinnen og dypper de i sjokolade. Velger du ha ha de i fryseren må de allikevel står i kjøleskap i en periode. Ta ut 5 av gangen for å unngå at de blir varme og myke og dermed bli vanskeligere å jobbe med og mest sannsynlig falle av pinnen når du skal dyppe den i sjokoladen. Ha de derfor i kjøleskap dekket med plast så lenge du ikke jobber med dem.

Så skal du feste kakepinnene.

For å få disse til å sitte dypper du pinnen i smelter sjokolade, ca 1 cm, og stikker pinnen til midten av cakepopen. La de så stå noen minutter slik at sjokoladen stivner og den fester seg godt.

Nå skal de dyppes i sjokolade, jeg har her brukt Candy Melts som produseres av Wilton, de kommer i mange forskjellige farger og flesteparten har vaniljesmak.

Den smeltes i vannbad på lav/middels temperatur på komfyren. Vannet skal ikke koke og pass på at det ikke kommer vann i sjokoladen da det vil ødelegge den.  Dersom du synes sjokoladen er for tykktflytende og vanskelig og jobbe med kan du tilsette litt Flott Matfett eller Delfiafett for å tynne den ut.

Selve dyppingen skal helst foregå i èn omgang, sjokoladetrekket blir rett og slett for mye dersom man dypper flere ganger. Bruk derfor smale, dype skåler eller krus til smeltingen,  da dypper du cakepop´en rett ned til den er helt dekt med sjokolade og trekk den så raskt opp igjen. Så skal  den overflødige sjokoladen renne av mens du holder den over skålen og vrir sakte på den for å få jevnest resultat. Dette er ganske tidkrevende, men du får best resultat ved å gjøre det sånn.

Så skal cakepop´en stå til sjokoladen har stivnet helt før du eventuelt begynner å pynte de. Jeg bruker isopor biter som jeg stikker hull i på forhånd, men du kan bruke alt fra tomme pappesker til glass fylt med sukker, det viktigste er at cakepop´en står stabilt og de ikke faller borti hverandre.

Så er det bare å bestemme seg hvilket tema du skal pynte cakepop´en i, eller om du vil ha litt forskjellig.

Her har jeg alt fra påskemotiv til det mer elegante.

Du kan bruke hva du enn har av spiselig kakepynt, forskjellige former og figurer laget av fondant eller rett og slett bruke rester av sjokoladen til å lage forskjellige mønstre.

Det er bare fantasien som setter stopper for hvordan du kan pynte disse små herlighetene!

Lykke til, og husk å ha det morro mens du lager cakepops!

Dette innlegget ble publisert i Baking, Godteri, Kake, Mat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar